Jste pozvaní na návštěvu a lámete si hlavu, čím udělat hostiteli radost? Říkáte si, že všechno má, nemá smysl kupovat „něco do bytu“, tím byste mu radost asi neudělali anebo by se váš dárek mohl docela dobře stát putovním …
Ale, zvláště, pokud se jedná o muže, nic nezkazíte lahví dobrého a kvalitního pití.
Což takhle zkusit výtečnou h r u š k o v i c i ?
Slivovice je „normální“, ale hruškovici váš známý možná ještě neokusil, tak buďte první, kdo mu ji nabídne a věřte, že na vás bude dlouho vzpomínat. Protože dobrota z Lihovárku je právě po známé slivovici s co největší pravděpodobností druhá nejoblíbenější pálenice v Českých zemích!
Plody hrušní jsou pro pálení speciálními odrůdami. Nejvíce jsou používané a nejoblíbenější Č á s l a v k y a jedná se o druh Kongresovky anebo také hrušky Willams. Občas se také vyrábějí destiláty z méně obvyklých druhů, jako je například Děkanka Robertova. Jsou to ale věru milé názvy, což?
O to více milejší je pak pálenku ochutnat. A chutná skvěle, obzvláště, pokud jsou tyto hruškové destiláty archivované v dubových sudech. Ano, je to tak, nejen whiska zraje v sudech, i taková lahůdka, jakou může být hruškovice, taktéž odpočívá a nabírá sílu v dubových sudech, kdy dlouhodobou archivací získává svoji typickou zlatavou chuť a zároveň jemnější chuť.
Proto můžete darovat „Žufánek hruškovica z dubového sudu čtyřiceti procentní“, kdy se na jeden litr hruškovice spotřebovalo až na třináct kilogramů hrušek z druhu Williams. Svou chuť získala nepochybně i díky zrání v sudu z francouzského bílého dubu.
Anebo je váš známý větší požitkář? Pak mu darujte čtyřiceti pěti procentní pálenku z hrušek m u š k a t e l e k – Hruškovici Muškatelku! Má svéráznou a silnou chuť s typicky muškátovou nasládlou příchutí. Díky způsobu výroby získala úžasné aroma ušlechtilého, méně tradičního destilátu.